Terugblik webinar: Leercultuur in Europa
Datum: | 5 november 2024 |
Locatie: | online |
Contact | wilfred.dijkstra@allesisgezondheid.nl |
Leven Lang Ontwikkelen kent geen grenzen. Wat kunnen we leren van goede voorbeelden en praktijken uit Europa?
Dit webinar gaat in op drie Europese voorbeelden over leercultuur en leren op de werkvloer. De volgende vragen staan centraal:
- Hoe houden werkgevers nog beter rekening met de leerwensen en -behoeften van medewerkers?
- Hoe stimuleren werkgevers praktisch geschoolde medewerkers om mee te groeien met (digitale) trends in het werk?
- Hoe zorgen bedrijven voor het behoud van opgedane kennis en vaardigheden op de werkvloer
Kijk terug
Programma en sprekers
- België/Vlaanderen: Jana Machtelinckx (Onderzoeker bij Vlerick Business School): gaat in op ervaringen en geleerde lessen in het opleiden van praktisch geschoolden vanuit het ESF project ‘Opleiden van de toekomst’. Hierin zijn trainingen en leereenheden ontwikkeld voor de industriesector over o.a. soft skills en circulaire economie. Met als doel om werknemers klaar te stomen voor toekomstige transities. Bij het ontwikkelen is gebruik gemaakt van de HILL-methodiek (High Impact Learning that Lasts). Bekijk presentatie
- Duitsland: Vera Baum (Manager bij QualityMinds): neemt ons mee in de Agile Learning approach en hoe je deze methode kan toepassen bij praktisch opgeleide werknemers. Al jarenlang ondersteunt QualityMinds werknemers om ze doelbewust en zelfgereguleerd te laten leren. Met hulp van agile learning coaches bepalen werknemers wat ze willen leren en hoe ze leerdoelen kunnen bereiken. Het bedrijf zelf groeit zo toe naar een lerende organisatie met een passende leercultuur. Bekijk presentatie
- Frankrijk: Frank Savann (HR consultant bij AFEST): komt met twee praktijkvoorbeelden over leren op de werkvloer in Frankrijk. Dit vanuit het nationale programma en -opleidingsmodel voor werkplekleren (AFEST). AFEST is één van de initiatieven van de Franse overheid om het beroepsonderwijs- en opleidingen toegankelijker en effectiever te maken. Frank licht toe hoe kennis en kunde behouden blijft binnen bedrijven (gelet op vergrijzing) en hoe informeel leren gestructureerd kan worden. Bekijk presentatie
Voor wie
Alle professionals die zich bezig houden met leren en ontwikkelen (op de werkvloer). Zoals O&O fondsen, brancheorganisaties, bedrijven, onderwijs en opleiders, werkgevers- en werknemersorganisaties, provincies, arbeidsmarkt intermediairs, etc.
Initiatief
Dit webinar is onderdeel van de Publieksacademie Leven Lang Ontwikkelen en uitvoering is in samenwerking met EPALE (Europese community voor professionals die werken met lerende volwassenen) en het Ministerie van SZW.
Meer informatie
- Meer weten over een sterke leercultuur of doe de quickscan op de campagnewebsite: leren op de werkvloer levert aardig wat op: www.mijnleercultuur.nl
- Lees hier het magazine Enhancing Informal Learning dat het Ministerie van SZW uitbracht n.a.v. een webinar met Nederlandse voorbeelden.
- Klik hier om via de themapagina Workplace Learning op EPALE te bekijken en alvast te leren van best practices en concrete materialen.
Partners webinar
Nieuws en achtergrond
Campagne Leren op de werkvloer levert aardig wat op
De campagne 'Leren op de werkvloer levert aardig wat op' heeft als doel om het bewustzijn bij het mkb te stimuleren. Met alledaagse voorbeelden van leermomenten tijdens het werk en een quikscan.
Lees verder
Magazine Enhancing informal learning and learning culture
In maart 2024 presenteerden het Ministerie van SZW en de SER een online bijeenkomst en magazine getiteld 'Enhancing Informal Learning and Learning Culture'.
Lees verder
Vijf jaar succesvol Leven Lang Ontwikkelen in Twente
Afgelopen vijf jaar hebben maar liefst 6.500 Twentenaren een loopbaangesprek gehad, waarvan meer dan 3.000 zich ook daadwerkelijk hebben laten omscholen met behulp van een scholingscheque.
Lees verder
Publieksacademie LLO is initiatief van: