HomeNieuwsHoe ga je als organisatie om met een snel veran...

Hoe ga je als organisatie om met een snel veranderende arbeidsmarkt?

Hoe ga je als organisatie om met een snel veranderende arbeidsmarkt?

De arbeidsmarkt verandert snel. In de provincie Utrecht zijn momenteel al 174.000 mbo'ers aan het werk, waarvan werkgevers inschatten dat in de komende jaren ongeveer 40% extra scholing nodig is om de productiviteit op niveau te houden. Maar hoe kun je bijscholen als er eigenlijk geen tijd voor is vanwege de hoge werkdruk?

Een lastig vraagstuk voor werkgevers. "We zien dat door de hoge werkdruk, opleiden en ontwikkelen in de knel komen", vertelt Natasja Beelaard, programmamanager Leven Lang Ontwikkelen van ROC Midden Nederland.

Mogelijke oplossingen

Gelukkig staan steeds meer werkgevers volgens Natasja open voor creatieve oplossingen. Denk aan functiedifferentiatie. Hierbij worden banen anders ingedeeld, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe beroepen.

Het Radboud UMC heeft hierin al stappen gezet. Taken die eerder onder de zorg vielen, zijn nu ondergebracht bij facilitair. Dit helpt omdat de werkdruk van zorgmedewerkers te minderen. En er ontstaat een nieuw aantrekkelijk profiel voor de facilitair medewerker, met meer perspectieven. Voor deze nieuwe rol is door ROC Midden Nederland een nieuwe opleiding ontwikkeld: 'Medewerker gastvrijheid in de zorg'.

Daarnaast zorgt het leren op de werkplek voor meer efficiëntie. Voorbeelden van innovatieve oplossingen door de afdeling facilitair zijn het ontwikkelen van een app. In de app kunnen studenten en zorgverleners 24/7 verpleegtechnische handelingen oefenen, zonder de beperkte begeleidingstijd te belasten.

Meer maatwerk, meer waardering

Ook voor werknemers is de veranderende arbeidsmarkt lastig. Opleidingen die in het verleden zijn afgerond, zijn vaak niet meer genoeg. Daarom is bijscholing nodig. Maar hoe vind je daar de tijd voor?

Om opleidingen korter en relevanter te maken, zijn er steeds meer maatwerktrajecten beschikbaar. Bij de 'Opleiden op maat' leerroute van ROC Midden Nederland krijgen volwassenen voor ze beginnen met hun opleiding een intakegesprek en een persoonlijk opleidingsadvies. Hierin wordt duidelijk welke delen van de opleiding ze moeten volgen en waarvoor ze vrijstelling krijgen. Zo hoeven ze geen tijd te besteden aan zaken die ze al weten. Bovendien geeft het waarderen van de kennis en ervaring die ze al hebben, de werknemer meer zelfvertrouwen.

Op 30 november 2023 vindt de de Publieksacademie Leven Lang Ontwikkelen Utrecht plaats met regionale partners. Thema's die aan bod komen zijn: hoe kan ik als werkgever interessant blijven in deze krappe arbeidsmarkt?  Welke rol speelt hierin leren en ontwikkelen? En hoe krijg ik mijn mensen zover dat ze zelf regie voeren over hun leerproces.

Kijk hier voor meer informatie en aanmelden. Deelname is gratis.

 

Publieksacademie LLO is initiatief van:
© 2024 Publieksacademie LLO