HomeUtrecht

Terugblik: Publieksacademie Leven Lang Ontwikkelen Utrecht

Datum: 30 november 2023
Tijd: 14.30-17.00 uur
Locatie:

ROC Midden Nederland
Horeca & Toerisme College
Nieuwegein
https://horecaentoerisme.rocmn.nl/

Contact

n.beelaard@rocmn.nl
petra@jobon.nl  

In de Publieksacademie LLO Utrecht delen professionals inzichten, ervaringen en ideeën om talenten optimaal te benutten, iedereen inzetbaar te houden en leren en ontwikkelen te stimuleren in de regio. 

Thema: Talent ontwikkelen Werkt!  

In onze sterk veranderende economie en arbeidsmarkt is aanpassen en weerbaar blijven een must. Dit geldt voor werkgevers maar ook voor werkenden. Hoe blijf ik als werkgever relevant voor mijn klanten én medewerkers? Hoe kan de werknemer relevant blijven voor de werkgever? En hoe krijg mijn mensen zover dat ze ervan bewust zijn dat voortdurend leren en ontwikkelen noodzakelijk is? Dit waren de kernvragen van de Publieksacademie LLO Utrecht. In een aantal workshops gingen we dieper in op thema’s zoals leercultuur in de organisatie, praktijkleren, taal- en digitale vaardigheden.  

Inzichten, ervaringen en ideeën in beeld

Bekijk visual in pdf

Presentaties en workshops

Programma 

14:30 uur

Welkom: met videoboodschap van Karien van Gennip (Minister van SZW)
 

Key-note: Bert-Jan Buiskool gaat in op de vraag hoe je deelname aan Leven Lang Ontwikkelen (LLO) bevordert van (kwetsbare) werknemers die uit zichzelf niet snel meedoen, terwijl zij daar juist wel veel baat bij kunnen hebben. Hij gaat in op factoren die inspelen op zelfregie van werkenden, het belang van een goede leercultuur en welke (beleids)instrumenten en interventies daarbij wel en niet werken. Bekijk presentatie

Bert-Jan is directeur van onderzoeksbureau Ockham IPS en promovendus aan de Open Universiteit, waar hij betrokken is bij een NRO-onderzoek naar LLO, genaamd: Leren Stimuleren! Een ontwikkelgerichte monitor voor meer LLO door versterkte eigen regie.
 

Key-note: Anouchka Bonnes is oprichter en drijvende kracht bij de Van Dorp Academie en de Academie voor Leercultuur. In haar verhaal neemt ze ons mee in haar visie op leren op het werk, waarom leren top prioriteit moet worden voor werkgevers, over het belang van ont-moeten en haar eigen zoektocht.

Anouchka noemt zichzelf aanjager van leren en is gespecialiseerd in leren op het werk. Ze is op missie om leren op het werk leuk te maken en is continu op zoek naar de meest vooruitstrevende benaderingen. Haar oproep: verander de manier van samenwerken, leren en organiseren. Radicaal. Organisaties moeten zichzelf opnieuw uitvinden als ze mee willen blijven doen.

16.00 uur

Open space sessie 1: Leercultuur (presentatie)
 Sessie voor werkgevers en dienstverleners op het vlak van leren en ontwikkelen. In een open setting gaan we in gesprek over leren en ontwikkelen van medewerkers. Waarom is dit belangrijk? Wat komt er bij kijken? Welke praktische voorbeelden kunnen je inspireren om de volgende stap te zetten? Zijn er subsidies mogelijk?
Door: Muriel van den Top en Marc Samuels (www.nlwerktaanwerk.nl
 

Open space sessie 2: Praktijkleren (presentatie)
Bartel en Désirée nemen u mee in het leren op de werkvloer. Wat betekent praktijkleren? Hoe doet The Colour Kitchen dat en hoe begeleiden en ontwikkelen zij mensen met een (overbrugbare) afstand tot de arbeidsmarkt? Wat levert dit op? En wat kan ROC Midden Nederland betekenen?
Door: Désirée Verhagen, Accountmanager ROC Midden Nederland en Bartel Geleijnse, founder en directeur van The Colour Kitchen
 

Open space sessie 3: Magie van Leren (presentatie)
Hoe onthul je de Magie van Leren? Door te Ont-Moeten en Rebel-Leren, aldus Anouchka Bonnes, drijvende kracht achter de Van Dorp Academie. Ze neemt je mee op reis en stelt dat lerende organisaties niet bestaan. Ze gaat in op het egel effect, Rebel-Leren en waarom organisaties Supersterren, Rocksterren en Bruggenbouwers moeten koesteren. En wat volgens haar de succesfactoren zijn van een cultuur waarin mensen leren.
Door: Anouchka Bonnes, Manager Leren & Ontwikkelen Van Dorp

 

Open space sessie 4: Bieb op de werkvloer (presentatie)
Hoe herken je dat medewerkers moeite hebben met taal- en digitale vaardigheden? Hoe ga je daarover met hen in gesprek en ontdek je hun vraag achter de vraag? Naar welke activiteiten en producten van de bibliotheek kun je doorverwijzen? Bestaat er een ‘bieb op de werkvloer’?  
Gina van den Berg en Ruben Wijlacker van De Bibliotheek Nieuwegein gaan in op bovenstaande vragen en delen graag hun kennis en ervaring.

16.40 uur Plenaire afsluiting met Lilian Leahy (De Betekenaar): bekijk de visual in pdf

 

Partners regionaal

Afbeelding1
Logo provincie Utrecht
BiSC logo CMYK
jobon
NL-WaW-logo-def-cmyk

Nieuws & Achtergrond

  • Maakjestap.nl: jouw gids naar je volgende stap in de regio Utrecht. Platform met overzicht van cursussen en opleidingen (voor werknemers) en informatie hoe organisaties een leercultuur kunnen stimuleren.
  • Hoe zet de regio Utrecht haar kracht in voor oplossingen op de arbeidsmarkt? Dat hoor je in deze podcast met Sandra Phlippen (ABN AMRO), Maarten Camps (UWV) en Hans Borstlap.
  • NRO Onderzoeksproject: Leren Stimuleren! Een ontwikkelgerichte monitor voor meer LLO door versterkte eigen regie.
  • Rivas zorgorganisatie: hoe gaan we mensen opleiden tot leercoach? Lees meer over over de opleiding tot praktijkopleider bij ROC Midden Nederland. 
  • Virtual Learning Lab: ‘flightsimulator voor de zorg’ van NCOI, ROC Midden Nederland, Utrechtzorg en Triple Motion Media om studenten op een innovatieve manier zorghandelingen te leren.
  • Beweging 3.0 en Professionals Programma ontwikkelen maatwerktraject: wat hebben instromers aan extra vaardigheden nodig om de stap naar ouderenzorg te kunnen maken?
  •  ROC Midden Nederland en Radboudumc programma: ‘Servicebedrijf ontzorgt de Zorg’ leidt tot functiedifferentiatie en beter aansluiting op werk van de zorgcollega’s. 
Publieksacademie LLO is initiatief van:
© 2024 Publieksacademie LLO