HomeDrentheTaalheld Dennis: nu help ik anderen om hun laag...

Taalheld Dennis: nu help ik anderen om hun laaggeletterdheid aan te pakken

Taalheld Dennis: nu help ik anderen om hun laaggeletterdheid aan te pakken

Digitalisering is onomkeerbaar in onze maatschappij. Dit brengt veranderingen voor jouw onderneming én je werknemers met zich mee. Daarom is het goed om je als werkgever te blijven afvragen: hoe kan ik mijn medewerkers helpen?

Van online roosters invullen en onderdelenregistratie in een app tot online solliciteren: bijna alles gaat tegenwoordig digitaal. Tijdens Publieksacademie leven Lang Ontwikkelen Drenthe neemt tech-expert Jarno Duursma je mee in de laatste ontwikkelingen. Aansluitend kun je kiezen uit een aantal kennissessies met praktische verhalen en voorbeelden.

Taalheld

Eén van die praktische verhalen én praktijkvoorbeelden komt van Taalheld en Taalambassadeur 2023 Dennis Bos (41). Door jarenlange pesterijen – waar ook leraren aan meededen – en een vroegtijdig stempel ‘dyslexie’, raakte Dennis laaggeletterd. Hij was al 21 jaar bij de GGZ in behandeling voor de gevolgen van de pesterijen, voordat een behandelaar hem wees op mogelijke laaggeletterdheid.

Daar bleek het belangrijkste deel van de oplossing te liggen. ,,Pas toen ik bevestigd kreeg dat ik bij Taalpunt één op één les kon krijgen – ik wilde absoluut niet meer in een klas zitten – ben ik begonnen”, zegt Dennis. Twee jaar later is de Emmenaar Taalheld én Taalambassadeur. ,,Nu help ik anderen om hun laaggeletterdheid aan te pakken.”

Digitale vaardigheden

De Publieksacademie Leven Lang Ontwikkelen in Drenthe gaat dit jaar over digitale vaardigheden. ,,Met de computer kon ik me dankzij autocorrect goed redden”, vertelt Dennis. ,,En als ik er met bijvoorbeeld de Belastingdienst niet uit kwam, dan ging ik naar mijn ouders.” Ben je (digitaal) laaggeletterd, blijf er dan niet mee zitten, zegt Dennis. ,,Je bent niet alleen en er zijn zoveel hulpmogelijkheden.”

Dominostenen

Ook Petra Holstein, docent digitale vaardigheden bij Drenthe College, benadrukt hoe belangrijk het is dat iedereen meedoet. ,,Ik vergelijk het graag met een rij dominostenen. Als je daar een paar tussenuit haalt, dan loopt het niet meer. Datzelfde geldt voor de maatschappij”

,,De wereld wordt steeds digitaler. DigiD bijvoorbeeld, is voor best veel jongeren lastig te activeren. Wij denken vaak dat de jeugd alles automatisch kan met de telefoon, maar dat is niet zo. Ze doen maar heel beperkt dingen erop. Ook zij hebben hulp nodig. In het onderwijs proberen we aan de mindset te werken. Fouten maken mag, ervaringen opdoen moet.”

Publieksacademie LLO Drenthe

Benieuwd hoe jij kan werken aan de digitale vaardigheden van jezelf of van je werknemer? Jarno Duursma neemt je mee in de nieuwste ontwikkelingen. Daarnaast inspireren we je met praktijkvoorbeelden en haal je via kennissessies nieuwe ideeën op. De Publieksacademie Leven Lang Ontwikkelen Drenthe vindt plaats op 28 november in Emmen. Aanmelden kan hier. Hier vind je ook het programma. Deelname is gratis.

Deze partijen hebben de handen in één geslagen en zetten zich samen in voor een digitaal vaardige samenleving: NHL Stenden, Drenthe College, Arbeidsmarktregio Drenthe, ALFA-college, Facet, Leerwerkloket, de gemeente Emmen en het Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe.

Publieksacademie LLO is initiatief van:
© 2024 Publieksacademie LLO