HomeNieuwsFieke belandde op haar 25e in een depressie en...

Fieke belandde op haar 25e in een depressie en helpt nu anderen: praten is belangrijk

Fieke belandde op haar 25e in een depressie en helpt nu anderen: praten is belangrijk

Wist je dat in ieders leven de kans op mentale klachten 50% is? Grote kans dat je er zelf of iemand in je omgeving mee te maken krijgt. Hoe ga je hier als werkgever, professional maar ook als individu, collega, buurvrouw of vriend mee om? Deze vraag staat centraal bij de Publieksacademie Leven Lang Ontwikkelen Salland op 14 november 2023 in theater Mimik in Deventer.

Ervaar mentale gezondheid in relatie tot een Leven Lang Ontwikkelen tijdens de Publieksacademie LLO Salland. in deze bijeenkomst geven experts en ervaringsdeskundigen tips om mentaal gezond te worden en blijven. En adviseren hoe je ermee om kunt gaan. Kun je bijvoorbeeld wel blijven werken als het mentaal tegen zit?

GEM: overal toegang tot ondersteuning

In de Publieksacademie LLO Salland maak je kennis met een wereld waar iedereen altijd en overal toegang heeft tot ondersteuning bij mentale klachten. “Want die ondersteuning kun je niet alleen in de GGZ vinden, met name óók in de normale wereld. Voor die wereld maakt een beweging genaamd GEM zich sterk: Ecosysteem Mentale Gezondheid. Deventer is een van de eerste plaatsen in Nederland die zich ingezet heeft om die GEM wereld te creëren.

Normaliseren en het kenbaar maken, dát heeft mij geholpen

Fieke Bosscher, ervaringsdeskundige en coördinator Zelfregiecentra en Herstel, legt uit welke rol mentale gezondheid bij haar speelde: “Een depressie werd geconstateerd op mijn 25e”. Wat haar heeft geholpen bij haar herstel is open en eerlijk zijn. Maar dat was niet altijd makkelijk. “We leven in een maatschappij waar we denken te moeten leven volgens normen, die bijna niemand haalt.” Daarom is het belangrijk dat mentale gezondheid wordt genormaliseerd. Her- en erkenning heeft Fieke enorm geholpen in haar herstel. Daarom stimuleert ze het bespreekbaar maken van je mentale gezondheid, bij je sociale contacten maar óók bij je werkgever. 

Verhaal van topschaatser Stefan Groothuis

Tijdens de bijeenkomst vertelt ook voormalig topschaatser Stefan Groothuis zijn verhaal.  Hij belandde in een depressie en werd alsnog wereldkampioen.  Na zijn actieve loopbaan is Stefan begonnen met zijn eigen bedrijf Bokito Works, waarin hij mensen helpt mentaal en fysiek sterker te worden. Hij werkt op basis van zijn eigen ervaringen als topsporter.

Bron: In de Buurt Deventer  


Aanmelden kan hier.

 

Publieksacademie LLO is initiatief van:
© 2024 Publieksacademie LLO