HomeFrieslandVroeger voelde ik me bekeken, nu word ik gezien

Vroeger voelde ik me bekeken, nu word ik gezien

Vroeger voelde ik me bekeken, nu word ik gezien

Werkenden en werkzoekenden inzetbaar houden en betere kansen bieden op de arbeidsmarkt. Tijdens de Publieksacademie Leven Lang Ontwikkelen (LLO) in Friesland ligt de focus op  basisvaardigheden bij werkenden en werkzoekenden. Mensen komen namelijk in de knel als ze minder geletterd zijn of het hen aan digitale vaardigheden ontbreekt. Alles begint immers met taal. Zeker ook op het werk.

Landelijk is het aantal laaggeletterden 12%. In Fryslân ligt dat percentage op 13% en in Leeuwarden is het zelfs 15%. Je bent als volwassene laaggeletterd als je moeite hebt met lezen, schrijven en/of rekenen en of niet beschikt over voldoende digitale vaardigheden.

'Makkelijke’ verandering

Vaak staan we er niet bij stil dat zo’n groot deel van de bevolking met dit geheim rondloopt. Een ‘makkelijke’ verandering, bijvoorbeeld van een papieren vakantieaanvraag naar een digitaal verzoek, zorgt bij een deel van de werknemers voor paniek. De Publieksacademie LLO richt zich op bewustwording. Dat laaggeletterdheid voor komt bij werkenden en werkzoekenden en wat werkgevers hierin kunnen betekenen.

Gevaarlijke situaties

Jeen Hofstra is ex-laaggeletterde en legt uit hoe dat zich bij hem in zijn jonge jaren uitte: ''Tijdens een dictee zat ik het liefst achter een plant of helemaal achterin de hoek. Wanneer het écht penibel was, werd ik rumoerig. Want dan werd ik eruit gestuurd.” Ook in zijn latere werk loopt hij regelmatig tegen onbegrip en onwetendheid vanuit de werkgever aan. Werkgevers hebben nog een hele klus, benadrukt hij. ''Veel bedrijven zitten niet te wachten op mensen die niet makkelijk meekomen. Ondertussen kan het spreken van een andere moedertaal bij een productiebedrijf heel gevaarlijke situaties opleveren.”

Bovendien, zegt Janneke Liemburg, Verbinder Laaggeletterdheid bij Gemeente Leeuwarden, is Jeen veel zelfverzekerder en gelukkiger geworden nadat hij heeft geleerd in een Digi – Taalhuis. Winst voor Jeen én een gelukkige medewerker is bewezen productiever. Duurzame inzetbaarheid betekent een leven lang ontwikkelen. Een zetje in de goede richting door de omgeving, bijvoorbeeld een werkgever, kan het verschil maken.

Jeen neemt nu als Taalambassadeur organisaties mee in hoe iemand met verminderde basisvaardigheden denkt. ''Het draait allemaal om gezien worden. Dat is ook wat het mij gebracht heeft: vroeger voelde ik me bekeken, nu word ik gezien.” 

Publieksacademie LLO Fryslân

Benieuwd hoe jij kan werken aan taal op het werk en een leven lang ontwikkelen? De Publieksacademie Leven Lang Ontwikkelen vindt plaats op 26 september in  Leeuwarden. Aanmelden kan hier. Deelname is gratis. Hier vind je ook het programma.

Wil je jezelf of iemand anders aanmelden om te werken aan basisvaardigheden? Ga naar www.ikleermeer.nl en vul jouw gegevens in. Je wordt daarna gebeld voor een afspraak bij jou in de buurt.

Foto: ex-laaggeletterde Jeen Hofstra zet zich nu in als taalambassadeur zodat mensen die basisvaardigheden minder beheersen, gezien worden.

 

Publieksacademie LLO is initiatief van:
© 2025 Publieksacademie LLO